8 Ekim 2009 Perşembe

5. sayı için davet: Edebiyat ve Ekonomi

KRİTİK
5. Sayı Bahar 2010
EDEBİYAT VE EKONOMİ
Kritik Mart 2010’da çıkacak 5. Sayısında edebiyatın ekonomik alanla ilişkisini masaya yatırıyor. Bu bağlamda gerek ekonomik unsurların (sınıf, sermaye, para vs.) metinsel temsilini, gerekse edebiyat eserinin kültürel bir meta olarak üretimini tartışacak bir dosya için çağrı yapıyor. Aşağıdaki sorulardan yola çıkarak ekonomi ve edebiyat arasındaki ilişkiler örüntüsüne dair söz alan kuramsal ve(ya) uygulamalı yazıları 1 Ocak 2010 tarihine kadar kritikdergisi@gmail.com adresine bekliyoruz.
Bir topluma ya da bir döneme ait ekonomik yapı ile edebî temsil arasındaki ilişkiyi hangi kuramsal araçları kullanarak anlayabiliriz?
Edebiyat metinleri ekonomik alanın ve bu alan içinde farklı mücadele ve çelişkilerin bir göstereni olarak nasıl algılanabilir?

Metinsel temsilin devrin ekonomik aklının doğrudan ya da dolaylı temsilcisi olduğu düşünülebilir mi? Ya da edebiyat metni hâkim ekonomik akıl karşısında bir mücadele aracı olarak tasarlanabilir mi?

Ekonomileri hakkında yeterince bilgimiz olmayan dönemler hakkında sözlü ve yazılı edebiyat bir bilgi kaynağı olarak düşünülebilir mi?

Kültürel bir meta olarak edebiyat metninin üretimi tarih boyunca ne gibi değişimler göstermiştir?

Edebiyat metinlerinin ekonomi tarihini düşünmek bu metinleri değerlendirirken bize ne gibi olanaklar sunar?

Ekonomik paradigmanın kaydığı, değiştiği zaman birimlerinde edebiyattaki değişimleri nasıl anlamlandırabiliriz?

Toplumsal ve ekonomik sınıfların oluşum süreci, hâkim ve alternatif üretim ilişkileri, edebî üretimi nasıl biçimlendirmekte, bu üretim tarafından nasıl biçimlendirilmektedir?

Marksist eleştirinin sunduğu perspektif, edebiyat ve ekonomi ilişkisini anlamak için ne gibi imkânlar sunmakta ya da ne gibi açmazlara sebep olmaktadır?
Edebiyat ve eleştiriyi düşünürken ekonomik, ekonomiyi düşünürken edebî-eleştirel söylem nasıl yürürlüğe sokulmaktadır?

Dilin, paranın ve sayının geçirdiği dönüşümleri paralel olarak düşünmenin yolları nelerdir?

Biriktirmeye değil armağana, almaya dayalı değil vermeye dayalı armağan ekonomilerinde edebiyat hangi biçimlere bürünmüştü, bürünebilir? Armağan ekonomisi hem edebiyatın bir izleği olarak hem de edebî üretimin bir biçimi olarak nasıl düşünülebilir?

Yayın sektörünün dinamikleri edebî üretimi, kanonu, akımları nasıl biçimlendirmektedir? Edebî alanın bu dinamiklerden azade olduğu alanlar tahayyül edilebilir mi?

Serbest piyasa ekonomisinin yayılma süreci yazarların yayın dünyasındaki davranışlarını ve edebî tahayyüllerini nasıl etkilemiştir?

Yayınevleri ile kitap dergileri, kitap tanıtım yazarları ve reklamcılık arasındaki bağıntıları nasıl tartışabiliriz?

Matbu kapitalizmin ve kültürün ortaya çıkışı yazmaya dayalı edebiyatların söylemsel ve maddi ekonomilerini nasıl etkilemektedir?

Klasik Osmanlı edebiyatı dönemin iktisadi zihniyetini algılamamızda ne gibi olanaklar sunabilir?

Osmanlı toplumunda himaye sistemi ile edebiyat arasındaki ilişkiyi düşünme biçimleri nelerdir?

19. yüzyıl Osmanlı edebiyatındaki ekonomik değişimi edebiyat metinleri üzerinden nasıl okuyabiliriz?

Türk edebiyatında zenginliğin ve yoksulluğun temsili nasıl gerçekleşmektedir?

Modern Türkiye'nin toplumsal koşullarında ekonomik eşitsizliklere ve adaletsizliklere yönelik mücadele edebiyatla hangi biçimlerde temas kurmuştur?

Hiç yorum yok: